2017. január 19., csütörtök

TIDAL Masters a sorozatgyilkos (?)



Hazai fórumokon már vádoltak azzal, hogy a blogomon bulvárt írok HIFI témában, nos ezzel a címmel erre ráerősítettem 😃
Csakhogy a cím korántsem véletlen! Az elmúlt napokban sokat olvastam audiofil fórumokat, hazait és külföldit egyaránt. Ami érdekes, itthon a többség elméleti síkon elutasítja az MQA "formátumot", mert az veszteséges formátum. Akik meghallgatták, azok is vegyes tapasztalatokról számoltak be. A többségük úgy nyilatkozott, hogy nem fog az új formátumra váltani, mert ők a veszteségmentes (lossless) formátumú zenéken kívül semmi mást nem akarnak meghallgatni.
Most nem is mennék bele miért ez a hazai szkepticizmus, az élet egyéb területein is elég szkeptikusak vagyunk mi magyarok...
Ezzel szemben a külföldi fórumok bejegyzéseinek döntő többsége a legnagyobb elragadtatás hangján beszél a TIDAL Masters révén már széles körben elérhető zenékről. Azt is leírják kicsit szomorkás hangnemben, hogy az elmúlt években sok ezer dollárt/eurót költöttek nagy felbontású zenék letöltésére (egy ilyen album ára kb. azonos egy havi TIDAL előfizetéssel), és most úgy érzik, hogy mindez kidobott pénz volt, mint ahogy a CD-k megvásárlása is az elmúlt három évtizedben.
Természetesen egy fizikailag kézbe vehető zenei albumot amikor megvettünk mondjuk 1996-ban, akkor még senki nem gondolt arra, hogy 2017-ben már nem fogjuk leemelni azt a CD-t a polcról soha többé.

Hogy miért nevezem a TIDAL Masters-t sorozatgyilkosnak? Nos azért mert aki hallotta az új minőségben elérhető zenéket, talán egyet ért velem abban (de lehet, hogy ezzel a véleményemmel is egyedül maradok 😉), hogy ez a hangminőség szépen sorban meg fogja ölni a korábban egyeduralkodó zenei formátumokat. Nem vagyok Agatha Christie, de meg merem kockáztatni az áldozatok sorrendjét:
1. Először a CD fog kimúlni, amire számtalan jel utal. Ki ad ma ki több ezer forintot egy CD lemezre, amelyet a reggeli kávénk és croissant-unk mellett a mobilunkról elindíthatunk a megjelenés napján, ugyanolyan minőségben,
2. Másodszor a nagy felbontású (High-Res) zenéket kínáló letöltő oldalak egy része fog bezárni, mert ha az MQA minőség elterjed (értsd: a Warner Music mellett a többi lemezcég is fantáziát lát a zenekedvelők többsége számára nagyon élvezetes új formátumban), akkor ki fog egyetlen albumot egy havi TIDAL előfizetés áráért letölteni?
3. Most jön a legeslegszomorúbb része a jóslatomnak: a hanglemezre is megrendítő ütést mérhet a TIDAL Masters. A hanglemez minőségét mindig is imádtam, és egyértelműen az analóg hang volt a kedvencem. Az elmúlt években egy új hanglemez vásárlási őrület tört ki a világban, aminek nagyon örültem. De ahogy arra a neves audio szakíró John H. Darko 2016-os trendeket összefoglaló írásában is felhívja a figyelmet, a fiatal zenehallgató közönség nagyon olcsó (értsd: 30 ezer Ft. alatti ) lemezjátszókat vásárolva akarja élvezni a hanglemezek minőségét, de ezekkel képtelenség! Szerinte még egy közepes DAC vásárlása esetén is jobb hangot hallunk, mint egy olcsó lemezjátszóról. Természetesen az igazi audiofilek, akik imádják a hanglemezeket, nem 100 dolláros, hallgathatatlan lemezjátszókon hallgatnak zenét, hanem legalább egy Project, vagy (olcsóbb) Rega minőséget választanak, és onnan határ a csillagos ég (pl. a csodálatos hangú Roksan Xerxes lemezjátszó millió felett kapható). Ha a fenti trend, azaz az olcsó lemezjátszók térnyerése nem változik meg, akkor bizony a hanglemezkiadások száma is csökken majd. Azért abban reménykedem, hogy a hanglemez, mint formátum nem tűnik majd el, mert annak is megvan a varázsa, amikor letisztítunk egy lemezt, majd ráemeljük a hangkart és a hangszedőt, és sercegve ugyan, de megszólal a zene 💓

Ezt a blog bejegyzést azok számára írom, akik nem kívánnak elmerülni az új technológia technikai és egyéb részleteibe, összefoglalva mit is kell tudnunk erről a zenehallgatást forradalmasító új szolgáltatásról, a 2 hete elérhető TIDAL Mastersről:


Az előfizetésről:

Általában azt tapasztaltam, hogy valahogy velünk magyarokkal zenei vonalon cudarul bánnak a világban (pl. a nagy felbontású zenéket kínáló letöltő oldalak egyike sem használható itthon), mégis a TIDAL előfizetés ára az egyik legkedvezőbb (!), összehasonlítva más országokkal: 1 forint híján havi 3000-t kell fizetnünk érte, Angliában ugyanezért 7100 Ft., Dániában 8200 Ft.-nak megfelelő helyi pénzt kell fizetni az előfizetőknek, úgyhogy mondhatom ritka szerencsések vagyunk! (jó tudom, ott magasabb az életszínvonal)
Akik ma még nem előfizetők, azoknak most a TIDAL 2 hónapig ingyen teszi lehetővé a kipróbálást (praktikusan meg kell adnunk a hitelkártya adatokat, és 2 hónapon beül lemondhatjuk a szolgáltatást). Rokonaim, barátaim, ismerőseim körében még senkivel nem találkoztam aki kipróbálta, majd lemondta volna. Általában többségük imádja.

A TIDAL-ről:

Ma már bátran kijelenthetem, hogy ebben a pillanatban a legjobb minőségű távzene szolgáltatás. Valahol a világban van egy szerver, ahol jelenleg kb. 50 millió zeneszámot tárolnak, amelyeket számítógépünk, és bármilyen mobil eszközünk segítségével bárhol és bármikor elérhetünk CD minőségben!
Január 5. óta naponta növekvő számban elérhetők a TIDAL Masters szolgáltatás keretében sugárzott albumok, amely az angol Meridian cég tulajdonos, Bob Stuart és egy kollégája által kifejlesztett MQA technológiát alkalmazva képes a stúdiófelvétel minőségével összemérhető zenei fájlokat interneten sugározni (ehhez elegendő egy 1,5 Mb/s internet elérés!). Ma már közel 1200 (!) zenei album érhető el az eddigi legjobb minőségű digitális zenei formában. Elérhető a TIDAL Masters albumok listája, amelyet naponta frissít a Roon (a mai legjobb zenelejátszó szoftver) közössége.

Hogyan hallgassuk a TIDAL Masterst:

Ma még csak PC-n, MAC-en, és az MQA dekódolással ellátott eszközökön érhető el ez a szolgáltatás, de reményeink szerint hamarosan akár a mobilunkról is élvezhetjük majd.

PC beállítás:

Először is le kell töltenünk egy asztali alkalmazást innen (ma még csak ezzel működik).

A What's New menüben az Albums menüpont alatt találunk egy Masters fület. Ott is jelentős számú szuper minőségben hallgatható album található, de messze nem az összes! Sajnos az egyes előadóknál kell keresgélnünk, és ahol két ugyanolyan lemezborítót látunk, jó esély van rá, hogy az egyik a Masters minőség lesz. Indítsuk el a zenét, és ha az asztali alkalmazás jobb alsó sarkában HIFI felirat látható, akkor a minőség CD, ha pedig Masters, akkor nagy felbontású (High-Res) minőségben élvezhetjük az adott albumot.

A képen látható, hogy a beállítások menüben, a Streaming menüpontban felül a HIFI/Master menüpontot kell kijelölnünk (ehhez TIDAL HIFI előfizetésünknek kell lennie), a Sound Outputnál pedig a System Default-ot jelöljük be. Ekkor a TIDAL asztali alkalmazás dekódolja az interneten átküldött fájlt és abból 24bit / 96 kHz-es nagy felbontású zenei fájlt készít, amely a CD minőségnél sokkal jobb minőségben élvezhető. 
A hírek szerint kb. 30 ezer zeneszám már elérhető!

Egy PC, vagy notebook hangkártyája sajnos nem elég jó (tisztelet a kivételeknek) egy ilyen minőség zavartalan élvezetéhez, úgyhogy javaslom, hogy érdemes beszerezni vagy egy digitális analóg átalakítót (DAC), vagy egy olyan készüléket, amely képes az MQA fájlok kibontására.

Javasolt DAC, és egyéb készülék:

Aki a legkevesebbet akarja erre költeni, annak ajánlom az Audioquest Dragonfly Black USB-s DAC/fejhallgató erősítő megvásárlását, kicsivel 30 ezer Ft. alatt (néha akcióban ennél jóval olcsóbb), amelyik heteken belül képes lesz az elérhető legjobb minőségben lejátszani az új formátumot:


Asztali alkalmazás beállítása USB-s DAC csatlakoztatása esetén:

Ha van a birtokunkban MQA dekódolásra képes eszköz, amit USB-n keresztül csatlakoztatunk a számítógéphez, akkor a beállítások menüben a Streaming menüpont alatt a kurzort vigyük a csatlakoztatott audio eszköz (DAC) neve fölé, ekkor a név mellett, jobbra megjelenik egy beállítási kerék. A kerékre kattintva a képen látható menü jön fel. Mindhárom opciót jelöljük meg a menüben és ekkor a csatlakoztatott eszköz teljesen átveszi az asztali alkalmazástól a dekódolási feladatot. Azért fontos ezeket mind bejelölni, mert az MQA képes eszközök több menetben "csomagolják ki" az MQA technológiával "becsomagolt" és Flac formátumban az interneten továbbított fájlokat és ellentétben a szoftveres dekódolás limitált 24bit / 96 kHz-es felbontásával, az eredeti mesterfelvétel felbontása is elérhetővé válik, akár 32bit / 384kHz felbontásban is, amennyiben az eszközünk képes ilyen felbontásra!


Aki nem akar bíbelődni a beállításokkal, és a számítógépével, hanem egy teljes távzene vevő/DAC/felhallgató erősítő/otthoni digitális zenelejátszó megoldásra vágyik, azok számára pedig a Bluesound Node 2-t ajánlom (mai ára kb. 170 ezer Ft.), amelyet nap mint nap hallgatva állíthatom, hogy kiváló készülék, amelybe alapból integrálták a TIDAL-t és az MQA fájlok teljes dekódolását:


Elérhető zenék:

Ma elsősorban a TIDAL tulajdonosainak (pl. Jay Z, Beyonce, Madonna, Coldplay), a norvég 2L lemezcégnek (az MQA technológia legfőbb támogatói) és a Warner Music-nak (cégeik elképesztően sok sztár lemezét adták ki, és pár éve megvették a komolyzenei lemezek egyik legjobb kiadóját, az EMI-t) albumai találhatóak meg. A teljesség igénye nélkül pár előadó:

Pop/rock: Alanis Morissette, Eric Clapton, Björk, Black Sabbath, Bruno Mars, David Bowie, Deep Purple, Emmylou Harris, Enya, Fleetwood Mac, Gary Clark, Jr., Glen Hansard, Green Day, Iron Maiden, Jason Mraz, Jethro Tull, Joni Mitchell, Katie Melua, Led Zeppelin, Linkin Park, Michael Bublé, Mick Jagger, Muse, Nirvana, Phil Collins, Pink Floyd, R.E.M., Red Hot Chili Peppers, Seal, Steely Dan, Talking Heads, The Black Keys, The Corrs, The Doors, Tom Petty, Van Halen, Van Morrison, Wilco, Willie Nelson, Yes, ZZ Top, Lou Reed.

Jazz: Charles Mingus, Ella Fitzgerald, Herbie Hancock, John Coltrane, Joshua Redman, Miles Davies, Ray Charles.

Komolyzene: Itzhak Perlman, Herbert Von Karajan, Engegard Quartet, Sir Simon Rattle.

Az albumok többségénél a hangminőség egészen lenyűgöző, korábban elképzelhetetlen volt, hogy digitális zenei forrásról ilyen minőséget halljunk. Természetesen akadnak gyengébb minőségű albumok, de véleményem szerint ott nem az új technológia a hibás, hanem az eredeti felvétel hangmérnöki munkája nem eredményezett kiemelkedő minőséget. Jó példa erre K.D Lang két lemeze (MQA formátumban): az Invincible Summer hangminősége finoman szólva közepes, míg a Hymns of the 49th Parallel lemezé kiemelkedően jó.
A mérnökök fejlesztései és a tudomány révén eljutottunk tehát az mp3 borzalmától az MQA gyönyörűségéig. 😍

Ajánlott zenék:

2 hetes próbálkozásaim során az alábbi albumokat találtam kiemelkedőnek, mind zenei, mind hangminőség szempontjából:
Sir Simon Rattle: Mussorgsky - Pictures at an Exhibition,
Avishai Cohen Trio: From Darkness, 
Edgar Meyer, Chris Thile: Bass & Mandolin,
Andra Day: Cheers To The Fall,
Herb Alpert: Human Nature,
Trondheimsolistene: Tchakovsky SRENADE for strings op. 48,
Eric Clapton, B.B. King: Riding With The King,
Joni Mitchell: Blue,
Herbert von Karajan: Sibelius: Symphony No. 2,
Gary Clark, Jr.: Gary Clark Jr. Live,
Duke Ellington & His Orchestra: Afro Bossa,
Katie Melua: In Winter
Emerson, Lake & Palmer: Pictures At An Exhibition (Live)

Mindenkinek nagyon jó zenehallgatást kívánok 👂

15 megjegyzés:

  1. álom-álom édes álom, de nemcsak a pénz hanem az Internetes tudás is hibázik-az öregek meg örüljenek, hogy süketek.De azért jó vólt erről is tudni.Kösz.

    VálaszTörlés
  2. Ez már nem álom, hanem maga a valóság :)
    Négy családtagom és két barátom élvezi a "családi" TIDAL előfizetést és ez nekem havi 4500 Ft-ba kerül, azaz fejenként 750 Ft.!!!

    VálaszTörlés
  3. Zseniális a Tidal!a fiam 4-s családjában vagyok.Isteni a minőségű.Mac,Music Fideity dac,Marantz erősítő,Cabasse hangfal.

    VálaszTörlés
  4. http://www.extreamsd.com/index.php/hires-audio-driver
    Hires direct driver in USB Audio Player PRO , vannak korlátozottan telefonok amikben olyan 32bit Quad DAC/AMP van ,pl: LG V30 LG G7 , amelyek a fenti UAPP alkalmazással kikerülve az Android korlátait egy dedikált DAP hangjához ,,közeli,, (Pl:Fiio X5III )hangminőséget adnak . Képesek szépen megszólaltatni akár egy Sennheiser HD700-at is a maga 200 Ohmjával. Mindezt nativ MQA/DSD formátumban .:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon érdekes ez a link. Ezt a kitűnő applikációt (USB Player Pro) használom akkor, ha egy külső DAC-ot (például piros szitakötő) akarok a mobiltelefonomhoz illeszteni. Ami viszont rossz hír, hogy ezt az app-ot használva ugyan a TIDAL-ről lehet zenét hallgatni, ha online vagyunk, viszont egy repülön meg akartam hallgatni az új Xiaomi Mi8 telefonomra letöltött albumokat, de ezt a funkciót az app még nem tudja...
      Az LG telefonok némelyike valóban annyira jól szól hogy képes kiváltani egy DAP-ot (hordozható digitális zenelejátszót). Egy érdekes teszt:
      https://www.stereophile.com/content/lg-v30-hi-res-smartphone-mqa
      Főleg a konklúzió döbbentett meg:
      A sok ezer dolláros otthoni berendezése, vagy az LG V30 közül ő az utóbbit választaná!!!

      Törlés
  5. Én nem rég fizettem elő Tidal-ra, nekem diákkedvezménnyel, azaz féláron 10 Eur a havi... Na jó, nem panaszkodom, de mégis... Otthon is van diákkedvezmény opció?

    VálaszTörlés
  6. Jó hírem van! Magyarországon is van a TIDAL-nek diákkedvezmény opciója: 1499 Ft/hó, ami kb. 4,6 eurónak felel meg. Érdemes itthon előfizetned a TIDAL-re.

    VálaszTörlés
  7. Sziasztok
    Jelenleg Németországban tartózkodom.
    Itt hogy tudok Magyar előfizetésre regisztrálni ?
    Ha megoldható WhatsAPP, Viberen is a választ +491601627324.

    Köszi Feri

    VálaszTörlés
  8. Egy barátom a merevlemezére le is tud tölteni albumokat, ez hogy lehetséges? Én nem találtam ilyen opciót a gépemen

    VálaszTörlés
  9. Elvileg az albumok letöltése csak mobil eszközökre lehetséges (Android, IOS).
    A merevlemezre a TIDAL nem enged letölteni, sőt még a mások által fejlesztett mobil alkalmazásoknak (pl. UAPP) sem engedik meg az offline zenehallgatást (telefonra letöltött zenék)

    VálaszTörlés
  10. Kissé későn, de meghallgatásra ajánlom ezt: Itzhak Perlman / Bach, JS: Violin Concertos & Double Concertos

    Szerencsére ez is fent van "master"minőségben, nem győzöm eleget hallgatni, fenomenális, pl. az 1043:1.Vivace régi kedvenc.:)

    VálaszTörlés
  11. Sziasztok!
    Érdeklődnék, hogy családi előfizetés érdekelne-e vkit? Vagy ne is gondolkodjak ilyen előfizu megosztós dologban? Esetleg beszállnék vkihez, ha lenne lehetőség rá.

    VálaszTörlés
  12. Sziasztok!
    Ma vettem észre, hogy a Tidal androidos alkalmazás kezeli a Zorloo Ztella eszközt. Világít a master led!
    Amikor rádugtam, megkérdezte, hogy engedélyezem-e az usb eszköz használatát. Elképzelhető, hogy megoldották végre, nem hiába írtunk néhányan a supportra. Most nincs más eszközöm, nem tudom kipróbálni, hogy mással is működik-e.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen működik, de még nem megbízhatóan! Most próbáltam ki a Xiaomi telefonomról és a zene megszólal az iFi ZEN DAC-on, de MQA felvételeknél borzasztó hangokat hallok. A női énekhangok egy eltorzított férfi hangon szólalnak meg! A TIDAL-nek még dolgoznia kell ezen :)
      Az UAPP Android alkalmazással teljesen megbízható.

      Törlés